< Zlatavka  
Perry Rhodan svazek 1920

Kontakt nad Kristanem

Projekt Mirkandol >
vydáno v Německu: 9.6.1998
vydáno v Čechách: nikdy

čas děje: 1290 NGL (4877)
4. března 1290 NGL se pokusí Hamaradenský agent Vurtoon marně se svým křižníkem BEBENZORN proniknout na mateřskou loď Tsk, která vypadá jako do sebe včleněná spleť vejcovitých bublin a kterými Tampa konzorcium odváží na Kristanu nakoupené multifunkční navigátory ZZ-89 1). Konzorcium zahájilo sériovou výrobu těchto navigačních přístrojů. 27. března nakonec Vurtoonovi lidé brutálně vstoupí na Leilanz XI kosmickou loď a vychrtlý osminohý Chii-Yik se sklovitou kůží, se zmocní ZZ-89tek.

Na Kristanu mezitím útočí Vurtoonův přítel Teiskoll, hlava tajné obchodní organizace Hamun 13. března se svými bojovníky na základnu zhroutící se Guaranteky 2) a osvobodí hamaraské rukojmí. Hamaradi jsou přitom zase a znovu vystavovány nevysvětlitelným vizím, obrazům zkázy a smrti, ukazující jednu ženu.

Na Thorrimu mezitím prospívá spolupráce mezi Alašanem a Thorrimany 3). Díky pěstování a stavebním pracem je Terranijská čtvrť změněna, tak že z orbitu není rozpoznatelná jako cizí objekt. Z Tampa-konzorcia získaná továrna 4) zahají provoz a vyrábí finální výrobky, které posádka GOOD HOPE III 5) výnosně vozí na trh na planetu na východní straně DaGlauše a z výdělku se zakoupila druhá automatická továrna. 4. dubna se objeví na hranicích soustavy Thorrtimer tři neznámé kosmické lodě. Připomínají rybí skelet, kde se z rybích kostí odštěpily stovky metrů dlouhých svítidel. Sondy Thorrimských lodí, s nimiž Alašané letí naproti cizincům, zmizí, jakmile se dostanou mezi odštěpky. Bezprostředně potom zmizí cizí křižníky ve světelné vlně. Jak pozitronice, tak posádce později chybí jakákoliv vzpomínka na tuto událost. Kosmopsycholožka June Farewell je přesvědčena, že cizinci měli strach.

Ve stejný den přivádí spolupracovnice Stendal Navaja Flora Ransonová, o pět týdnů dříve než se očekávalo, svou dceru Frenchy na svět. Její otec zůstal na Zemi. Již krátce po narození si myslí, že na svém dítěti pozoruje telekinetické schopnosti. Navajovo vedení dostává nové sídlo v centru Alašanu a starosta jmenuje rezortní ministry. Za spojení s Thorrimy je, stejně jako náměstek ministerstva pro vnější styky, odpovědný Jedder Colusha. Ministrem bezpečnosti je i přes neshody s Navajem Gia de Moleonová.

GOOD HOPE III je 12. dubna je při obchodní misi na planetě Cumuren přepadena, něčím co vypadá jako terranský mravenečník, ale na přední části rypáku má jen jedno oko. Planetu tehdy postihne pěti rozměrná vlna, ale Alašanskému křižníku se podaří prchnout.

Ve stejný den přistane GLIMMER na Kristanu. Při prvním průzkumu v Cyrosu jsou Tautmo Aagenfelt a Mondra Diamond přepadeni a oloupeni. Perry Rhodan a Reginald Bull jsou dokonce zatčeni KristPolem, potom co jsou jim nastrčeny neznámé drogy. Oba nositelé aktivátoru se osvobodí a Ska Kijathe, která se před tím nabourala do zajištěné pozitroniky Tampa-kanceláře a zjistila informace o prodejci ZZ-89tek, změní údaje v policejním počítači.

Mezitím se pokusí Teiskoll na domovském světě tajemné KOMPANIE zjistit, kde se na Cyrosu nedávno prodávalo technicky velice jakostní zboží. 13. dubna dohodne Hamunský agent s KOMPANIE-představitelem Tim Makensteinem, snědým humanoidem se šesti prsty a nápadnýma kostníma obratlema na lebce, dodávku velkého množství howalgonia výměnou za silně výkonou pozitroniku. Na Teiskollovu prosbu přinese Vurtoon 15. dubna čtyři bloky howalgonia na Kristan. Uvnitř krystalů je ukrytý malý hypervysílač, který v okamžiku rozložení bloku, vyzáří krátký impulz a tak prozradí pozici KOMANIE-světa.

Kvůli Eismeru Störmengordovi se také Perry Rhodan a jeho společníci soustředí na KOMPANII. Galaktici, kteří netuší, že se jedná o maskovaného zástupce Alašanu, ale o zmocněnce Shabazzy 6), zpozorují, že také Hamaradi dobře jištění pozorují budovu KOMPANIE. Aby se dostali k informacím o KOMPANII, proniknou 16. dubna do Hamunské pobočky. Zdánlivá obchodní budova je ale četnými padacími systémy chráněná pevnost. Ska Kjiathe a Poulton Kreyn jsou v přestřelce s Hamarady zabiti. V okamžiku, kdy Vurtoon chce zastřelit Rhodana, uvolní se v Teiskollovi vzpomínka na to, že Vurtoon kdysi zavraždil jeho těhotnou ženu Milnar, aby mohl uniknout s planety ohrožené kotlotřesením. Spontáně zabije Teiskoll vraha své ženy. Současně se Alašané Tim Makenstein a Jers Demling, kteří zpozorovali v sousední budově výměnu názorů, objeví s bojovými roboty a zachrání tak galaktiky.

Perry Rhodan se rozloučí s Eismer Störmengordem, který se s GLIMMERem vrací zpět na Zophengorn, a jde s Reginaldem Bullem, Tautmo Aagenfeltem, Mondrou Diamond, Goriph, Treulem a Normanem na palubu GOOD HOPE III, která 17. dubna opustí Kristan. Aniž by někdo věděl o hamaradském vysílači, který je pro »krizový případ robinson« ukrytý v howalgoniu, přistane loď druhého dne v Alašanu 8).


1) Informace: PR 1914: Arndt Ellmer: Tavící kotel Kristan;
2) Informace o pozadí zhroucení Guaranteky: PR 1914: Arndt Ellmer: Tavící kotel Kristan;
3) Informace o předchozích událostech v Alašanu: PR 1913: Horst Hoffmann: Jedderova mise; PR 1914: Arndt Ellmer: Tavící kotel Kristan;
4) Informace: PR 1914: Arndt Ellmer: Tavící kotel Kristan;
5) Informace o předcházejících událostech o GOOD HOPE III: PR 1914: Arndt Ellmer: Tavící kotel Kristan;
6) Informace o Shabazze: PR 1860, PR 1875, PR 1884, PR 1885, PR 1889, PR 1899, PR 1900, PR 1907, PR 1915, PR 1916;
7) Inforamce o dalším osudu Eismera Störmengorda: PR 1926: Robert Feldhoff: Rekruti pro Zophengorn;
8) Informace o dalším vývoji na Thorrimu: PR 1925: Horst Hoffmann: Cizinci nad Alašanem;




GEODEMA - Geodetické práce